
- Screen uw afnemer voorafgaand aan de eerste levering en controleer dat regelmatig
Belgische vennootschappen & verenigingen moeten standaard hun jaarrekening bij de Nationale Bank neerleggen. Op die manier kan heel wat info reeds op voorhand gecheckt worden.
- Zorg voor een duidelijk gespecificeerde factuur met juiste benaming
Zorg ervoor dat alle geleverde goederen of diensten duidelijk op de factuur of specificaties omschreven staan zodat hier nooit verschil van mening over kan ontstaan. Let ook op de juiste tenaamstelling en adressering van de factuur. Een fout hierin kan u duur komen te staan.
- Vermeld kosten en rente bij achterstalligheid van betalingen goed in de AV
Algemene Voorwaarden dienen zeer duidelijk (sluitend) geformuleerd te worden. Daarnaast is het ook noodzakelijk om bij moeilijkheden aan te kunnen tonen dat deze werden geaccepteerd. Via e-commerce kan dit simpelweg via het instellen van een verplichte accepteer knop voor de Algemene Voorwaarden. Anders kan dat bij de opdrachtbevestiging gevraagd worden.
- Vermeld Kosten en rente bij achterstalligheid van betalingen goed in de AV
K&R dienen zeer specifiek in de Algemene Voorwaarden vermeld te worden. Bij onduidelijkheid of afwezigheid van specificatie, wordt standaard de Belgische B2B wetgeving toegepast, waarbij de forfaitaire vergoeding van 40 euro voor de eigen invorderingskosten, de K (wettelijk omschreven als: ‘redelijke schadeloosstelling voor alle andere invorderingskosten’) & R (halfjaarlijks*) vastgelegd worden in het Belgisch Staatsblad. Staffelkosten zijn in de BE wetgeving niet opgenomen, dus dienen zeker vermeld te worden in de Algemene Voorwaarden.
*Voor het 1ste halfjaar van 2020: 8% rente - Kies de juiste rechtbank in uw Algemene Voorwaarden
Het is zeer belangrijk om in de Algemene Voorwaarden te specificeren welke rechtbank bevoegd is en welke wetgeving van toepassing is. Het is makkelijk om een Nederlands vonnis in België uit te voeren (omdat zowel Nederland als België lid zijn van EU). Daarom is het te adviseren om de eigen rechtbank/wetgeving te vermelden. Er is daarnaast natuurlijk ook de procedure van het Europees Betalingsbevel, wanneer er nog geen vonnis voorhanden is, in België uit te voeren omdat zowel Nederland als België lid zijn van EU. Daarom is het te adviseren om de eigen rechtbank/wetgeving te vermelden. Er is daarnaast natuurlijk ook de procedure van het Europees Betalingsbevel (wanneer er nog geen vonnis voorhanden is).
- Zorg dat u altijd een incassobureau achter de hand heeft dat gespecialiseerd is in buitenlandse inningen
Iedereen kan openstaande vorderingen in het buitenland incasseren. De vraag is echter wel of dit op de juiste manier gebeurt. TCM Netherlands is mede eigenaar van de TCM Group. ’s Werelds grootste Incasso netwerk. Met 42 aandeelhouders en 111 agentschappen en service kantoren kunnen we op dit moment in liefst 153 landen op sociaal maatschappelijk en ethisch verantwoorde wijze openstaande vorderingen innen. Board structuur van de TCM Group garandeert een optimale beheersing van geldstromen en werkwijze.
- Lever de juiste documenten aan als u een incassobureau moet inschakelen
Een goede aanlevering van incassodossier bevordert een succesvolle inning. Daarom adviseren wij zodra u zaken gaat doen met een prospect al vanaf de start te zorgen voor een compleet klantendossier. Het gaat hierbij dan niet alleen om naam en adres gegevens van het bedrijf maar ook om gegevens van contactpersonen. Dat is immers de kortste slag.
• De NAW-gegevens van uw debiteur, contactgegevens zoals telefoonnummer,
mobielnummer, e-mailadres. In het geval van consumenten is het vaak wenselijk alle
voorletters te verkrijgen. Beschikt u over een geboortedatum? Ook die kan helpen.
• Onderliggende stukken die ten grondslag liggen aan de vordering zijn van belang. U
kunt hierbij denken aan contracten, correspondentie, van toepassing zijnde
algemene voorwaarden en door u verstuurde herinneringen en aanmaningen. Dit
alles vergroot de kans tot betaling van uw factuur. - Houdt rekening met de kosten die aan het innen van een vordering in België vast zitten
Bureaukosten zijn over het algemeen een relatief laag bedrag en bij no cure – no pay de enige investering die u moet doen. Bij succesvolle inning van uw vordering wordt er een provisie berekend. Helaas mag in België deze provisie niet op debiteur verhaald worden. De provisie wordt volgens een staffel berekend en loopt van enkele procenten voor hele hoge bedragen tot maximaal 15% voor lagere bedragen. Laat de mogelijke provisie altijd voor u berekenen.
- Volg altijd eerst het minnelijke incasso traject voordat u gerechtelijk gaat invorderen
Het minnelijke traject is verreweg de voordeligste manier om uw vordering geïnd te krijgen. Daarnaast wordt via de minnelijke weg uw debiteur vaak als klant behouden. Zodra u de gerechtelijke weg gaat volgen zullen de standpunten zich verharden en raakt u de klant uiteindelijk kwijt. Daarnaast is de gerechtelijk weg veel duurder en biedt uiteindelijk ook geen zekerheid dat u uw factuur betaald krijgt.
- Heeft u veel vorderingen? Overweeg een Incassopakket.
Incassobureaus bieden vaak een incassopakket aan waarbij u een aantal voordelen geniet ten opzichte van het los indienen van vorderingen.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website of bel naar 088 122 2200.
Inhoud incasso pakket:
- Onbeperkt kosteloos indienen van uw openstaande facturen binnen Nederland
- 50% korting op de bureaukosten voor uw vorderingen in het buitenland
- Model herinneringsbrief
- Digitale NIB sticker voor op uw laatste herinnering
- Gratis advies over uw betalingsvoorwaarden
- Online dossierinformatie
- Vaste contactpersoon
Volg ons !