
Sportclubs ervaren steeds frequenter problemen bij het innen van contributies en sponsorgelden. Er zijn zelfs clubs die jaarlijks meer dan 6000 euro afschrijven op hun vorderingen. Dat bleek uit een landelijke onderzoek in 2007 naar het innen van kleine vorderingen bij onder meer sportverenigingen.
Maar hoe is de situatie nu 12 jaar later?
Nog steeds hanteren Penningmeesters van clubs over het algemeen een vrij soft incassobeleid ten faveure van de persoonlijke band met clubleden. Het onderhoud van sportcomplexen en investeringen in trainingsfaciliteiten is meestal het kind van de rekening in een poging de jaarbegroting alsnog rond te krijgen.
Uit een rondgang langs diverse sportverenigingen in Noord-Holland blijkt dat veel clubs zelfs te maken hebben met het feit, dat de functie van penningmeester zelfs vacant is!
Het incasseren van de contributie wordt dan vaak gedaan door een bestuurslid die de functie van penningmeester er “ad-interim” bij doet, met als gevolg dat bij veel clubs niet alle contributie binnen komt. Die bedragen lopen op tot wel 10.000 euro per jaar.
Meer dan 75% van de clubs schakelt nooit een incasso-organisatie in en geeft de voorkeur aan een persoonlijke benadering van leden. Opvallend is dat de bestuursfunctie van penningmeesterposities meestal ingevuld wordt door vrijwilligers met een financiële achtergrond. In clubverband laten zij echter hun zakelijke normen sneller los dan in hun eigen professionele werkomgeving. Er wordt veel gedoogd. De softe aanpak is wel te rechtvaardigen in geval van tijdelijk saldotekort of sociale problemen bij hun leden. In die gevallen treft de club vaak een passende oplossing”.
Ook sponsors worden vaak nog steeds op dezelfde softe wijze benaderd. Wij zijn van mening dat sponsors die weigeren te betalen streng aangepakt moeten worden: “De club is uiteindelijk het kind van de rekening en dat merken ze pas bij een faillissement van een sponsor. Hoe eerder je boven op je vordering zit hoe beter. Bij oninbare vorderingen die over een periode van drie jaar wel oplopen tot 15.000 euro verwacht je dat er strakke inningsprocedures bij de clubs zijn. Niets is minder waar.
Zelfs bij bedragen van grotere omvang wordt maar zelden overwogen naar een incasso-organisaties te stappen. Het blijkt dat veel penningmeesters nog steeds denken dat ze de problemen zelf wel op kunnen lossen en een vooroordeel koesteren ten aanzien van de kosten die gepaard gaan met minnelijke of gerechtelijke incasso.
Gevolgen voor clubs en leden, is dat het begrotingstechnisch vaak nog steeds verkeerd wordt opgelost door te korten op onderhoud en investeringen in materieel en faciliteiten. Of zelfs door de contributie het jaar erop te verhogen en leden te royeren. Sportclubs geven daarmee een slecht signaal af naar andere leden en sponsors die wel betalen.
“Door te weinig aandacht voor kleine vorderingen blijven deze te vaak liggen. Als je voor een structurele aanpak kiest vanaf het moment dat de factuur de deur uitgaat totdat deze betaald wordt, werpt dat z’n vruchten af. Wij zien bij de verenigingen welke wij begeleiden, in dit soort gevallen het totaal aan oninbare bedragen met zo’n 80% teruglopen.”
Wilt u weten hoe dit ook voor uw vereniging kan werken? En dat u toch in staat bent als vereniging om aan uw financiële verplichtingen te voldoen?
Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op!
Volg ons !